matcon
תמונות | כל המתכונים | 8 מבקרים


 מאפים
 :: גרוייז
 :: טרפאש
 :: מעמול
 :: כאעכ
 :: גרן ר'זאל
 :: עוגיות בוטנים
 :: קורנה צבעוני -קונוסים
 :: מקרוד
 :: מסאפן-קנדילה
 :: פדוואלוס
 :: קלסונס
 :: עוגת תפוזים בסיר פלא
 :: עוגיות מיוחדות
 :: חרינגו
 :: סיגרים מתוקים
 :: משמנה
 :: עוגת אלף הדפים
 :: מופלטה
 :: סופגניות-אלספנז
 :: מציות מתוקות- אלרייף
 :: עוגיות ביתיות
 :: שבקייה
 :: מאפה מקרדת
 :: עוגיות מלוחות
 :: עוגת סולת
 :: עוגיות- רחה- מכונה
 :: עוגיות קוקוס
 :: אל גריבה – משקדים
 :: יו - יו - עוגיות מסורתיות
 :: עוגיות אגוזים

 מתוקים
 :: עוגיות קוקוס
 :: אלמעז'ון דטרונז'
 :: ריבת תות
 :: תפוח בסוכר
 :: חבוש בדבש
 :: ריבת פומלות
 :: ריבת חצילים
 :: ריבת גזר
 :: מרוזיה
 :: ריבות למיניהן
 :: ג'אבן- נוגט
 :: מרנג עם אגוזים
 :: ריבת תפוזים-למעזו'ן דלים
 :: מרציפן
 :: שקדים מסוכרים
 :: חרוסת

 מנות ראשונות
 :: סולדה
 :: זמייטה
 :: ת'מראה דל'- ח'מס
 :: עדשים- תשעה באב
 :: פסטלה
 :: פסטיליה דלידאם
 :: אפונה עם ביצים
 :: שקשוקה חריף
 :: סיגרים ופאסטלים
 :: אל מחאמאר
 :: מעאודה
 :: זיתים ברוטב עגבניות
 :: טאנזיה

 סלטים
 :: עגבניות בפלפל
 :: חצילים
 :: סאלאדה די באטטה
 :: סלט גזר
 :: זיתים שחורים בתפוזים
 :: סלט עלי סלק - מנגולד
 :: חצילים מטוגנים בתחמיץ
 :: חציל אדום
 ::  עגבניות ולימון כבוש
 :: סלט שומר וסלט ברבה
 :: מטבוחה
 :: זעלוק -חצילים
 :: סחוק מרוקני ועריסה
 :: סלטא משוויא

 חלבי
 :: ברקוקש
 :: אורז חלבי

 המטבח המרוקני
 :: לקראת ראש השנה
 :: ראש השנה
 :: סלטים במטבח המרוקני
 :: הקוסקוס במטבח המרוקני
 :: הדגים במטבח המרוקני
 :: טאז'ין
 :: מרקים במטבח המרוקני
 :: טקס התה
 :: תבליני המטבח המרוקני
 :: Hacked By Elakos

 קוסקוס
 :: אמפוואר
 :: ברקקוש
 :: הכנת גרגירי הקוסקוס
 :: מרק לקוסקוס

 עוד ברשת

 
   
    
 

 חיפוש מתכון
  

  הקוסקוס במטבח המרוקני

 הקוסקוס, הינו המאכל הנפוץ ביותר בקרב יוצאי צפון אפריקה מוסלמים ויהודים כאחד, וכמאכל לאומי, הפך לספינת הדגל של המטבח המרוקני היהודי. אופן הכנת הגרגירים זהה לכולם ומבוסס על עיקרון האידוי אך התוספות הנלוות שונות מארץ לארץ, וגם בתוך מרוקו עצמה התוספות משתנות מעיר לעיר,   ואפשר לומר שכל מקום אימץ לו נוסח משלו על פי עדיפות הטעם ,המנהגים וסביבת המחייה (חלבי, מתוק, חריף..) , גם צורת ההגשה שונה ממקום למקום.

  את מיומנות הכנת הקוסקוס לומדים עם הזמן. התהליך ארוך אך שווה כל מאמץ. טעמו ערב לחיך וגרגיריו עדינים ורכים העשויים מסולת ומים ומועברים דרך נפה- אל ר'רבל- ומבושלים על פי עיקרון האידוי -תפוארה. הקוסקוסייה (סיר הקוסקוס הכפול בצרפתית) בנוי מסיר תחתון- אל ברמה- אשר בו ממלאים מים(או מרק הקוסקוס)  ועליו מניחים  סיר נוסף, המכיל את גרגירי הסולת ובעל תחתית מחוררת – אל קסקס- דרכו נכנסים האדים ,מרככים את הגרגירים ומבשלים אותם. בסיר התחתון מבשלים את  מרק הירקות העשיר עם עוף או בשר וחומוס גרגירים . אופן הגשת הארוחה מעורר תיאבון למראה כלי מחרס – קסריה-  גדוש בקוסקוס מהביל וססגוני מעוטר בירקות מכל הסוגים .

ארוחת קוסקוס הינה עשירה ומשביעה אשר הפכה  לאירוע בפני עצמו המשרה אווירה חגיגית ושמחה ומלכדת את בני המשפחה סביב השולחן. את הקוסקוס אוכלים באירועים משפחתיים, בחגים ובימים טובים.  כמו כן היה יום קבוע בשבוע הנקרא "יום הקוסקוס" ( לחלקם יום זה היה יום שלישי בשבוע ולחלק אחר- יום שישי בצהריים). 

לא משנה מהיכן אתה בא- כולם יודעים מה זה קוסקוס. כיום, ניתן לרכוש גרגירים מוכנים  אך תודו -אין מה להשוות. עם המודעות לבריאות והשינויים המשמעותיים בתזונה הקוסקוס הבסיסי מקבל גיוון והיום נוכל לראות תוספות יצירתיות כיד הדמיון: דבש, קטשופ, סויה, ירקות מבושלים בסגנון שונה מהרגיל ועוד...

ישנן כמה גרסאות נפוצות לתוספות על מצע הקוסקוס הבסיסי  ולהלן כמה מהן:

א.       שקשו לעשוב- קוסקוס לבן ומעליו תערובת מבושלת של עשבים וזרעים . עד כמה שידוע לי, לא ניתן למצוא תערובת זו בארץ . מספרים שקוסקוס מיוחד זה היה מוגש בעיקר במסיבות של נשים בלבד. נשים היו מתאספות פעם בחודש (ראש חודש) והיו אוכלות שקשו לעשוב, שותות, צוחקות ומספרות בדיחות באין מפריע. אומרים שיש השפעה "מעוררת" לתערובת מיוחדת זו.

ב.       שקשו שפא(סופג)- קוסקוס לבן ומעליו סלט עגבניות ופלפלים הנקרא: סלדא דל דראוש- כלומר סלט עניים. סלט עשיר בטעמו מתובל בשום ופלפלים  קלויים בתוספת עגבניות. עסיסיותו נספגת בגרגירי הסולת- ומכאן שמו. מאכל משביע, קל ומהיר להכנה.

ג.        שקשו בדווי (מהעיר קזבלנקה) חלוא(מתוק)- קוסקוס לבן עם תערובת עשירה ומתוקה של טנזיה מעל. נאכל בעיקר בשמחות כתוספת למנה הבשרית.

ד.       קוסקוס חלבי- נקרא גם "ברקוקש". מכינים אותו בדיוק באותה שיטת אידוי אך בסוף מוסיפים לו חלב, חמאה ומלח. יש האוהבים מאכל זה מתוק – בתוספת סוכר וקינמון. אוכלים אותו בפורים וחלק מיהודי מרוקו מכינים קוסקוס זה בחג המימונה ומכניסים חמץ זה הביתה במקום המופלטה.

ה.      שקשו בל פול - קוסקוס לבן בדרך כלל ומעליו היו מכינים קדירת קטניות ברוטב (פול, שעועית או חומוס).

ו.         קוסקוס קלאסי- גרגירים בצבע צהוב בשל תוספת הכורכום, מעליהם שמים את המרק , ומסדרים את הבשר או עוף והחומוס למראה אסתטי.

קוסקוס  נהגו להגיש בטאז'ין- קדירה מרכזית אחת שממנה כל הסועדים סביב השולחן לקחו לצלחת אישית ואכלו.

 לאור האמור לעיל בחרנו לקרוא לאתר ייחודי זה "אתר קוסקוס" –אתר עם שורשים ,כיוון שאין עוררין שהקוסקוס הפך לסמל המייצג את המטבח המרוקני היהודי.

 



 
 בשר
 :: בשר עגל בערמונים
 :: לשון
 :: צלי כתף
 :: כְלִיע
 :: תבשיל כבש מתוק
 :: כפיתת חלואת
 :: קציצות מטוגנות
 :: אל חם מעה בטטה
 :: כבש עם תרפש
 :: בשר למיגה
 :: לטאז'ין דל גז'אר
 :: מוח
 :: צלי עם פטריות
 :: צלעות כבש בבצל
 :: רולדת בשר ממולאת בעוף
 :: מתכון לגידים מהמם
 :: טחול ממולא
 :: ארטישוק ממולא
 :: ארטישוק עם בשר
 :: קציצות בשר- קווארי
 :: כפיתת- על האש

 עוף
 :: טאזן דל גז'אר
 :: עוף ממולא
 :: ברנייה
 :: עוף בלימון
 :: עוף ותפוח אדמה ירושלמי
 :: עוף ושומר
 :: כבד עוף
 :: עוף בסיר פלא
 :: עוף וירקות בסיר פלא
 :: צלי לפת ועוף
 :: עוף עם חומוס
 :: קציצות חזה עוף
 :: עוף בבצל
 :: אלקרסה בלבסלא

 דגים
 :: שני סוגי דגים
 :: דג בתרמילי פול
 :: סול מז'ואוז'ין
 :: דג עם לפת
 :: קציצות מטוגנות
 :: דג עם פול
 :: " אל חוט מסרמל"
 :: דג טונה
 :: דג מטוגן ברוטב חריף
 :: סרדינים נשואים
 :: קציצות דגים
 :: דג מרוקאי

 מרקים
 :: מרק תפא"ד עם שמיר
 :: מרק מתוק
 :: מרק דיג'אג'ה
 :: מרק תפוח אדמה
 :: מרק חומוס
 :: מרק גריסים
 :: מרק עדשים
 :: לחשו
 :: מרק אפונה יבשה
 :: מרק די פסח
 :: מרק משי- אל חריירה
 :: מרק להצטננות

 חמוצים
 :: ז'יתון מתרקין
 :: חמוצים ביתיים
 :: לימון כבוש

 הפרנה של אתר קוסקוס
 :: סכינה-חמין
 :: לחם בית
 :: חלות שבת
 :: לחמניות- לפטי פה
 :: לחם מתובל
 :: לחם אניס מרוקאי
 :: "נגולה"- לחם פורים
 :: הלחם של אורה
 :: לחם בסיר פלא
 :: חלת שבת
 :: קרסה
 :: לחם הביבו

 דפים מבוקשים
 :: דג מרוקאי
 :: מרק לקוסקוס
 :: סלטים במטבח המרוקני
 :: עוגת סולת
 :: מופלטה

zaaaa